Mališani dječjeg vrtića Maslačak Pakrac pioniri na polju provođenja preventivnog programa dentalnog zdravlja „ZubićDoc – gric i grecu šok“

Iz silne potrebe i želje da sva naša dječica imaju pravo na zdrave, lijepe i biserne zube, rodila se ideja o pokretanju kampanje uz svesrdnu podršku ravnateljice Višnje Klobučar, dipl.odg., divnih kolegica odgojiteljica (bez kojih provedba ne bi bila moguća), roditelja, baka i djedova, te neizostavnog mladog stomatologa, pakračkog dečeca Matea Pierobona, dr.med. stom.,  stručne suradnice Daliborke Jandroković, prof. logopedije, koja je pokrenula kampanju u DV „Maslačak“ Pakrac – „ZubićDoc – gric i grecu šok“ koja je koncipirana u 3 koraka.

Za Pakrac i dječji vrtić „Maslačak“ ovo su bili povijesni trenuci – po prvi put je involvirana najmlađa jaslička odgojna skupina „Bubamare“ i sa njima se i krenulo u 1. posjet ZubićDoc-u. Ideja vodilja logopedinje pri angažiranju najmlađih je od samih početaka bila razbiti stigmu o „zločestom“ zubaru, iste senzibilizirati za redoviti posjet ZubićDoc-u i od samog starta izolirati bilo kakve predrasude koje bi mogle dovesti do trauma i strahova. Posjet zubaru, od najranije dobi, treba ostati u pozitivnom sjećanju popraćeno osjećajem sigurnosti i lagode – za što su se vrhunski pobrinuli ZubićDoc i njegova divna asistentica gđa Ćasić ili od milja nazvana AssiVila. Naime, isti su djecu dočekali uz malu zakusku za dječje nepce (i naravno zubiće) – pladanj narezanih jabuka i banana, kao i slatki pladanj lizalica bez šećera, grickalica i voćnih kockica iz DM-a.

O koja se 3 koraka radi?

1. korak je bio održati objedinjene roditeljske sastanke u matičnom i svim područnim vrtićima, upoznati roditelje sa zubarom, iste senzibilizirati za redovite posjete djeteta zubaru, te o mogućnostima prevencije u stomatologiji uz adekvatne terapije. Roditelji su mogli postavljati pitanja i ZubićDoc-u i LogoTeti.

2. korak je odlazak djece svih skupina u posjet stomatološkoj ordinaciji, upoznavanje sa ZubićDoc-om, njegovom „AssiVilom“, sa instrumentima, zubarskom stolicom, druženje uz malu zakusku, igru i smijeh.

3. korak je dolazak našeg ZubićDoc-a i njegove AssiVile u sve skupine svih vrtića uz pregled zubića djece koja to žele i izdavanje malih „Zubnih putovnica“ koje se prosljeđuju roditeljima ukoliko su na pregledu bili uočljivi gric i grec.

…i tada je red na roditeljima…a kako je protekao 1. posjet našem ZubićDoc-u … prosudite sami po slikama…

Danas manje nego ikada brinemo o dječjim zubima. Do 1991. godine jedno šestogodišnje dijete imalo je 1 karijes. Studije poslije 1991. su poražavajuće – današnji šestogodišnjaci imaju u prosjeku 6 karijesa. Na europskoj tablici Hrvatska se nalazi na zadnjem mjestu – na svjetskoj tablici se nalazimo među arapskim zemljama. Nepostojanje nacionalnog programa dentalnog zdravlja, ali i neupućenost, neiformiranost, traumatizacija roditelja, dovode do ovog našeg nezavidnog položaja.

Ako se pojavi karijes ili su zubići napukli, roditelji se često tješi (ili ih se tješilo) da se ovdje radi o mliječnim zubima koji će ovako i onako ispasti.

Iako je točno da će mliječne zubiće zamijeniti trajni, to ne znači da oni ne zaslužuju jednaku brigu jer zapravo imaju važnu ulogu.

Mliječni zubići potiču normalan rast i razvoj čeljusti, omogućuju žvakanje što je preduvjet za dobru probavu, utječu na estetski izgled lica, te čuvaju mjesto za svoje nasljednike – trajne zube, ali samo ukoliko su zdravi i pravi!

Nedovoljnom brigom djeca od malih nogu stječu loše navike i ne vode brigu o svojim zubima što kasnije dovodi do većih problema kao što su poteškoće u razvoju jasnog i razumljivog govora koji bitno utječe na psihički razvoj djeteta. Dentalna higijena počinje sa 1 zubićem!

Također se neki roditelji boje djetetove reakcije prilikom odlaska zubaru pa i zbog toga odgađaju sam pregled – ali sa svakim karijesom sa čijom sanacijom se čeka je strah sve opravdaniji!

U dječjem vrtiću „Maslačak“ je prepoznat i sljedeći fenomen, naime, što su djeca odraslija pojavljuje se sve veći strah od stomatologa, pa je prvi pregled potrebno obaviti što prije kada djeca lakše prihvaćaju stvari, što smo mi sa bravurom pokrenuli.

Dakle poruka svim roditeljima – riješite se straha od zubara i budite uzor svom djetetu – čitajte mu o gric i grecu, crtajte gric i grec, pomozite im pri redovitoj higijeni usne šupljine, napravite od svega igru, pričajte o svemu sa njima jer samo tako djeca uče i pri tome pomjeraju svoje vlastite granice – budimo im na tom putu podrška!

Vaša LogoTeta

Daliborka Jandroković alias Jadranka

Skip to content